Για κάποια πρόοδο όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα αλλά με την υποσημείωση ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα για κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ορθοποδήσει» έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατά την είσοδό της στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επανέλαβε, δε, ότι «το πρόγραμμα πρέπει να έχει και μεταρρυθμίσεις, όπου καταγράφεται κάποια πρόοδος, αλλά στο τέλος της ημέρας πρέπει και το χρέος να είναι βιώσιμο. Γι’ αυτό το κομμάτι του χρέους δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει κάποια συζήτηση».

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, σχολιάζοντας, τέλος, τους αριθμούς που ανακοίνωσε η Eurostat όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2015 η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι «καλωσορίζω τους νέους αριθμούς που βγήκαν αν είναι ακριβείς. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν την προοπτική. Έχουμε δει στο παρελθόν αριθμούς να αναθεωρούνται οπότε πρέπει να τους εξετάσουμε με προσοχή».

Τις ελπίδες της κυβέρνησης κόβει ο Ντάισελμπλουμ

Να κόψει όσες ελπίδες επιχείρησε να καλλιεργήσει η κυβέρνηση την Πέμπτη μιλώντας για συμφωνίες σχεδόν σε όλα τα επίπεδα με τους δανειστές εκτός από το αφορολόγητο κατάφερε με το «καλημέρα» του σημερινού Eurogroup o επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ολλανδού πολιτικού ο οποίος αρκέστηκε στο να πει ότι «ακούω καλά νέα από την Ελλάδα». «Αν κάνουμε πρόοδο στο περιεχόμενο του προγράμματος και στα επόμενα βήματα τότε πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της συζήτησης. Μην περιμένετε σήμερα συμφωνίες» δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος παρατήρησε ότι «γι’ αυτό δεν έχουμε ξανασυζητήσει, το μόνο που είχαμε ήταν μια υπόσχεση για ότι αν οι Έλληνες ανταποκριθούν πλήρως στο πρόγραμμα θα κοιτάξουμε αν χρειαστεί περαιτέρω μέτρα για το χρέος. Είμαι απλά ένας χαρούμενος άνθρωπος που ξεκίνα αυτή η συζήτηση».

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό και το φορολογικό ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά από το καλοκαίρι. Μπορεί να πεις ότι υπάρχουν καθυστερήσεις αλλά η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού είναι μεγάλη και έχει κοινωνικες επιπτώσεις. Ας μην είμαστε σκληροί με την Ελλάδα».
Μοσκοβισί: Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε «πολύ καλή πρόοδο που υπήρξε στην Αθήνα» και υποστήριξε ότι «κατά την άποψη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία, είναι δυνατή αυτή η συμφωνία». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων που βοηθάει στην ανάπτυξη, είναι βιώσιμο οικονομικά και κοινωνικά δίκαιο».

«Είμαι πεπεισμένος ότι με μια προσπάθεια η συμφωνία είναι εφικτή, όμως οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα που τέθηκαν για το 2018 πρέπει να επιτευχθούν αλλά οι αριθμοί που δόθηκαν από τη Eurostat χθες είναι στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε και κατέληξε ότι «μπαίνω στη συνάντηση του Eurogroup με την ιδέα ότι η συμφωνία που είναι απαραίτητη είναι ορατή» Όσον αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «πρέπει να υπάρξει συζήτηση για το χρέος. όλα όμως πρέπει να γίνουν με τη σειρά τους. Σήμερα θα μιλήσουμε για την αξιολόγηση».