Ο ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση θα πει στον νέο υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Κέλι, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κλείσουν τις πόρτες τους στους πρόσφυγες.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος θα είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Βρυξελλών που θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

«Η επανεγκατάσταση των προσφύγων είναι συνολική ευθύνη και δεν μπορούν να την επωμίζονται μόνο μια χούφτα χώρες», δήλωσε ο Αβραμόπουλος στο πρακτορείο Ρόιτερς την παραμονή των συνομιλιών του με τον Κέλι.

«Τα έθνη με μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, που έχουν δεχθεί εκατομμύρια μετανάστες και πρόσφυγες, ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον υπεύθυνο ηγετικό τους ρόλο», ανέφερε, σε σχόλια που περιέχονται σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε προς το πρακτορείο.

Οι Αβραμόπουλος και Κέλι θα συζητήσουν επίσης θέματα ασφάλειας κατά την πρώτη απευθείας συνάντησή τους.

«Η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου – όλα αυτά είναι αξίες που μοιραζόμαστε με τις ΗΠΑ. Βέβαια το ότι είμαστε ανοιχτοί δεν πρέπει να είναι σε βάρος της ασφάλειάς μας – αλλά ούτε και η ασφάλειά μας θα πρέπει ποτέ να είναι σε βάρος των θεμελιωδών αξιών μας της δεκτικότητας και της ανεκτικότητας», είπε ο Αβραμόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ