Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν  μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών στην οδό Νίκης οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι) του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Aθήνα 9.84.

Κύριο αίτημα η ανάκληση της παράνομης δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού μεταξύ αυτών και του λογαριασμού μισθοδοσίας.
Πρόκειται για μία απόφαση υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών η οποία χαρακτηρίζεται παράνομη, αυθαίρετη και καταχρηστική, καθώς αφορά την επιβολή προστίμου ύψους 5,5 εκ. ευρώ για δήθεν τέλος χαρτοσήμου επί της επιχορήγησης από το 2006.

Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα με αποτέλεσμα να οδηγεί σε ασφυξία τόσο τον ίδιο τον σταθμό όσο και τους 120 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, καθώς και τους νομίμους εκπροσώπους του σταθμού από το 2006 και μετά, αφού προληπτικά δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί των ιδίων και των συγγενών τους.

Ψήφισμα των εργαζομένων στον Αθήνα 9.84

Οι εργαζόμενοι του “ΑΘΗΝΑ 984” καταδικάζουμε την αιφνιδιαστική δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού μισθοδοσίας του σταθμού, που έχει ως αποτέλεσμα, έξι ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, να μείνουμε απλήρωτοι.
Απαιτούμε την άμεση αποδέσμευση όλων των τραπεζικών λογαριασμών, που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του “ΑΘΗΝΑ 984” συνολικότερα.

Καλούμε όλα τα κόμματα και τις πολιτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας.

Επιπλέον, η πρόθεση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει τα δημοτικά ραδιόφωνα στη διαδικασία δημοπράτησης των ραδιοφωνικών αδειών μαζί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ιδιωτικών συμφερόντων δείχνει μεθόδευση κλεισίματος του “ΑΘΗΝΑ 984”. Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο απαιτούμε την εξαίρεσή μας από τη διαδικασία αδειοδότησης, υπερασπιζόμενοι τον δημόσιο χαρακτήρα μας.

Προειδοποιούμε ότι τη δική μας απάντηση θα τη δώσουμε στους δρόμους και γνωστοποιούμε την απόφασή μας να αντιδράσουμε χρησιμοποιώντας κάθε, δημοσιογραφικό, νομικό και συνδικαλιστικό μέσο.

Ζητούμε τη συμπαράσταση και τη στήριξη της προσπάθειάς μας από την ΚΕΔΕ και όλα τα σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων.

Ολόκληρο το ψήφισμα του δημ. συμβουλίου του δήμου Αθηναίων

«Με μια πρωτοφανή απόφαση, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχώρησαν στην προληπτική δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Αθήνα 9.84 και των διοικήσεών του, για δήθεν μη καταβολή χαρτοσήμου επί της δημοτικής επιχορήγησης.

Πρόκειται για ενέργεια παράνομη και καταχρηστική. Ο Αθήνα 9.84 είναι ένας ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός με περισσότερους από 120 εργαζόμενους, οι οποίοι αν παραμείνει το μέτρο της προληπτικής δέσμευσης θα μείνουν απλήρωτοι. Η δέσμευση λογαριασμών, επί ενός τέλους που δεν υποχρεούται να καταβάλλει, προκαλεί στο δημοτικό ραδιόφωνο της Αθήνας οικονομικό στραγγαλισμό, βάλλει γενικότερα κατά των δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού και επιβάλλει μία επιπλέον έμμεση φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Tο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας δηλώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί τη δημόσια συχνότητα του Αθήνα 9.84, απέναντι στην απόπειρα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημοπράτησή της. Θα υπερασπιστεί τη συνεχή και απρόσκοπτη παρουσία του Αθήνα 9.84, ως ελεύθερου ραδιοφώνου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να εκπροσωπήσει δικαστικώς και εξωδίκως, τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διατελέσει νόμιμοι εκπρόσωποι του Αθήνα 9.84 καθώς και τα υπόλοιπα άμεσα θιγόμενα πρόσωπα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καλεί την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών και συνολικά την κυβέρνηση να προβούν αμέσως σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποδεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του Αθήνα 9.84, καθώς και οι λογαριασμοί των νομίμων εκπροσώπων του και των συγγενικών τους προσώπων.

Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει ότι οι συχνότητες των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών δεν θα «βγουν στο σφυρί». Η ενημέρωση δεν είναι εμπόρευμα, είναι δημόσιο αγαθό».