Ένταση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου στο Ελληνικό όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.  Ο κ. Μουζάλας,  επεδίωξε να συνομιλήσει με τους πρόσφυγες οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι φιλοξενούνται στη δομή του Ελληνικού είχαν βάλει λουκέτο στην πόρτα η οποία οδηγεί στις εγκαταστάσεις και δεν επέτρεπαν στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μπει στον χώρο, ο οποίος βρέθηκε εκεί προκειμένου να διαπιστώσει τι συμβαίνει με την απεργία πείνας.

Στη σημείο βρισκόταν μεγάλη ομάδα αστυνομικών, ωστόσο δε χρειάστηκε να κόψουν το λουκέτο, καθώς οι πρόσφυγες το αφαίρεσαν μόνοι τους με το Γιάννη Μουζάλα, να ζητά να μην ξανακλείσει η πόρτα εισόδου με αλυσίδα.

«Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας», δήλωσε λίγο αργότερα ο υπουργός, από το εσωτερικό των εγκαταστάσεων του Ελληνικού, κάνοντας λόγο για χειραγωγημένο σκηνικό. Ο ίδιος έκανε λόγο για ψευδή είδηση που διέδωσαν ελληνικές οργανώσεις για να δημιουργηθεί θέμα.

Όπως υποστήριξε, «οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν την είσοδο των φορτηγών που φέρνουν το φαγητό». Ακόμη, κατήγγειλε ότι οι ίδιοι που φωνάζουν ότι θέλουν γιατρούς εμπόδισαν διακομιδή ασθενούς στο Ασκληπιείο της Βούλας.

«Την ώρα που φώναζαν να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, το 1/3 πηγαίνει στο σχολείο και σιγά- σιγά θα μπουν όλα», πρόσθεσε.

Ο Γ. Μουζάλας κατήγγειλε ότι αλληλέγγυες οργανώσεις παραβιάζουν με αυτόν τον τρόπο του νόμους του κράτους και υποστήριξε ότι αυτές υποκίνησαν τη σημερινή ένταση.

Όπως  ανέφερε, τα πράγματα στον χώρο είναι ήρεμα και ότι στα επεισόδια συμμετείχαν όχι πάνω από 30 άνθρωποι, ενώ παρατήρησε ότι «υπήρξε μια προσπάθεια άσκησης βίας, όχι από την πλευρά της αστυνομίας».

«Δεν θέλουμε βία, δεν θα ασκήσουμε βία, δεν θα δεχθούμε βία», συνέχισε και όταν ρωτήθηκε για ένα παιδί που δέχθηκε χτυπήματα την ώρα που ο ίδιος προσπαθούσε να μπει στον υπό κατάληψη χώρο απάντησε: «Ήμουν μπροστά. Δεν αποκλείεται να μου ξέφυγε κάτι, αλλά βάσει αυτών που είδα δεν αντιλήφθηκα (κάτι τέτοιο). Αν θέλετε να πλασάρετε μισή άποψη δικαίωμά σας».

«Η κατάληψη, όταν κάπου μένουν 700, δεν μπορεί να γίνει από 30. Μια απεργία πείνας που δεν υπήρξε, προβλήματα που δεν υπήρξαν πάνω σε υπαρκτή βάση», παρατήρησε και διεμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να «στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά» και επέμεινε ότι «συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις πάνε να δημιουργήσουν θέμα στο Ελληνικό».

Για την απόφασή του να επισκεφθεί το Ελληνικό είπε πως η κίνησή του αυτή «σηματοδοτεί ότι πονάμε τους φιλοξενούμενούς μας».

«Προσπαθούμε με τις δυνάμεις που έχουμε να απαλύνουμε ότι μπορούμε να απαλύνουμε. Προσπαθούμε να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη, πολλές αδυναμίες και με πολλά καλά πράγματα που σε άλλες χώρες δεν είχαν (οι πρόσφυγες). Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς ιδεοληψίες», πρόσθεσε.

«Θα τιμάμε την έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη εφόσον εφαρμόζονται οι νόμοι. Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος σε αυτήν τη δομή είναι ελεύθερος να φύγει», σημείωσε.