Στροφή στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να επιχειρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, κάτι που άλλωστε ζήτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Την ίδια στιγμή, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο euroworking group της Δευτέρας, όπου αναμένεται να εγκριθούν τα κείμενα της συμφωνίας με τους θεσμούς, καθώς και στην επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά απόφαση για άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων.
«Κοινωνική προστασία», «δίκαιη κατανομή βαρών», «δίκαιη ανάπτυξη».
Οι αναφορές αυτές του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο δείχνουν ότι στο εξής η κυβέρνηση στρέφεται στην καθημερινότητα και την ελάφρυνση των πολιτών, αναζητώντας αντίβαρα στις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να υπάρξει ένας αέρας αισιοδοξίας – ιδιαίτερα στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες – θα πρέπει καταρχάς να δοθεί έμφαση στη μείωση της ανεργίας.
Άλλωστε, η συγκεκριμένη παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν ένα μήνυμα προς τους υπουργούς του ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν άμεσα και ότι από τις επιδόσεις τους θα εξαρτηθεί η παραμονή τους στην κυβέρνηση όταν ο ίδιος αποφασίσει ανασχηματισμό.
Τί πέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση
Εξάλλου, κύκλοι της κυβέρνησης προχώρησαν χθες σε μία αναλυτική καταγραφή των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επόμενη, ίσως, συνεδρίαση της ΕΚΤ, η κυβέρνηση αναμένει την άρση του waiver των ελληνικών ομολόγων και σύντομα, μέσα στον Ιούλιο, ενδεχομένως, αναμένει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάνοντας μια καταγραφή των αποτελεσμάτων κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι για τα δημοσιονομικά, η κυβέρνηση πέτυχε να αλλάξει η συμφωνία που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα. Για τα «κόκκινα» δάνεια, η κυβέρνηση πέτυχε να εξαιρεθούν όλα τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ενώ στο ασφαλιστικό πέτυχε την απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.
Στην ενέργεια με τις νέες διατάξεις κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας, τόσο της ΔΕΗ, όσο και του Δικτύου Υψηλής Τάσης που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ ενώ το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα με μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα πάντοτε με πηγές του Μαξίμου.
Τέλος, για το νέο Ταμείο όλα τα έσοδα , πλην των εσόδων του ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕΔ, θα διατίθενται κατά 50% σε αναπτυξιακές επενδύσεις, ενώ με την προηγούμενη συμφωνία, τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ προορίζονταν μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους.