«Όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, στο μέτρο της αρμοδιότητας μου, μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Δεν μπορεί οι μισθοί να πάνε παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω», τονίζει ο κ. Βερναρδάκης επισημαίνοντας ότι κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την οικονομία από την κατανάλωση. Ο αναπληρωτής υπουργός εξηγεί ότι, και αν ακόμη χρειαστεί ενεργοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τότε θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από άλλους πόρους.

Επίσης ο κ. Βερναρδάκης αποκλείει κάθε ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο διευκρινίζοντας ότι εν έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα από τους δανειστές. Επισημαίνει δε ότι  αυτό που περιγράφει η συμφωνία και το οποίο έχει υπάρξει ως προς τη δημόσια διοίκηση -πολύ καιρό τώρα, γιατί δεν ήταν αυτό ένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης- ήταν ότι πρώτον θα έχουμε προσλήψεις στο Δημόσιο, ακολουθώντας έναν κανόνα αποχωρήσεων προς προσλήψεις ( φέτος το ένα προς πέντε, από το 2017, ένα προς τέσσερα, την επόμενη χρονιά ένα προς τρία, ένα προς δυο, και ούτω καθεξής).

Ο κ. Βερναρδάκης διευκρινίζει ακόμη ότι  από το ποσοστό των προσλήψεων, από τον αριθμό των προσλήψεων, θα εξαιρεθούν μια σειρά από δυνατότητες, όπως είναι π.χ. οι γιατροί, λόγω της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει στην υγεία και λόγω του ότι υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που καταδικάζουν τη χώρα σε υπολειτουργία του τομέα της υγείας. Επίσης εξαιρούνται από τον κανόνα, προσλήψεις που στηρίζονται σε δικαστικές αποφάσεις, διεθνείς είτε ελληνικές, οι οποίες το 2015 ήταν περίπου 1.500. Δικαστικές αποφάσεις, δηλαδή, που δικαιώνουν εργαζόμενους οι οποίοι με τον α΄ ή β΄ τρόπο εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση από τον δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι για προσλήψεις στο χώρο της  υγείας κα της παιδείας υπάρχουν μαξιλάρια ασφαλείας περίπου 34 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία, ενώ  υπάρχει και η δυνατότητα εντός του 2016, αλλά και του 2017, να απορροφηθούν οι προσλήψεις οι οποίες τα μνημονιακά χρόνια, παρότι υπήρχε η δυνατότητα με το ποσοστό ένα προς πέντε,  δεν υλοποιήθηκαν.

Ο κ. Βερναρδάκης κατηγορεί τον ΣΕΒ -ένα τμήμα του- ότι σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» του ΔΝΤ, παραμονές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενώ είχε μπει στο τραπέζι με τους εταίρους ο περίφημος «κόφτης», προχώρησε σε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ελληνικού μισθολογικού κόστους, εμφανίζοντάς το μεγαλύτερο κατά 5,2 δισ. ευρώ από όσο πραγματικά είναι. «Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις, την επόμενη μέρα, του ΣΕΒ», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με «πρωτοφανή επιπολαιότητα», υιοθέτησε τα στοιχεία αυτά για να σημειώσει ότι «υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ».

Ως προς την προοπτική εξάντλησης της τετραετίας, ο κ. Βερναρδάκης υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη και θέλει πολιτικό χρόνο για να εφαρμόσει τις παράλληλες πολιτικές της προς όφελος της κοινωνίας που έχει πληγεί από την κρίση. Αναγνωρίζει μάλιστα ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης δίνει τον πολιτικό χρόνο που έχει ανάγκη η κυβέρνηση και η κοινωνία και τονίζει πως αν η κυβέρνηση περάσει από τις «συμπληγάδες», τότε «πράγματι μπορεί να διατηρήσει και μια τετραετία και ίσως και μια επόμενη τετραετία».